Namnet Nils

Varför namnet Nils?

Anledningen till valet av namnet ”Nils” är att det förenar båda kommunerna genom Nils Fredriksson i Svedala och Nils Holgersson i Skurup.

Nils Fredriksson (1870-1959) var entreprenör, innovatör, nytänkare och en problemlösare av stora mått. Han insåg tidigt värdet av utbildning och ville att andra skulle få möjlighet till den.  Han startade bl.a. tegelmästarskolan i Svedala och hjälpte många föreningar i Svedala med sitt kunnande. Nils Fredrikssons duglighet uppmärksammades även utanför Svedala och han blev undervisningsråd och chef för Skolöverstyrelsen men även invald i Ingenjörsvetenskapsakademien och ledamot av Kungliga Tekniska Högskolan. Nils Fredriksson har fått en skola i Svedala uppkallad efter sig ”Nils Fredriksson Utbildning”.

Nils Holgersson var huvudpersonen i en ursprungligen geografisk lärobok om Sverige, skriven av Selma Lagerlöf (1858-1940), ”Nils Holgerssons underbara resa”, utgiven 1906-1907. Nils Holgersson var en pojke som förvandlades till en pyssling och kunde därför resa på bl.a. en gås. Han startade sin färd genom Sverige ridande på Mårten Gåskarl från Västra Vemmenhög i Skurups kommun den 8 mars 1898. Han landade i samma by den 8 november samma år. Boken är utgiven på ca 60 olika språk. Nils Holgerssons namn återfinns på många håll i Skurup, bl.a. en skola ”Nils Holgersson-gymnasiet” och i ”Nils Holgersson Entreprenörcentrum”. I stiliserad form återfinns han även på Skurups kommuns kommunvapen.

Lämna ett svar